Pivo je vsaj tako zdravo kot vino

Aktualno / Dogodki, Aktivnosti / Pivo je vsaj tako zdravo kot vino

Pivo je vsaj tako zdravo kot vino

23. oktobra 2018

Peta izdaja knjige Pivo in zdravje, zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja, odpira teme številnih strokovnih in laičinih javnosti o vplivu pitja piva na naše zdravje.
Tudi na današnjem strokovnem posvetu Slovenskega društva farmakologov, ki ga pripravljajo ob podpori Združenja slovenskih pivovarn, je tema podprta s strokovnim pogledom doc. dr. Lovra Žiberne na biološko aktivne snovi v pivu in z epidemiološkega vidika, kar bo predstavil prof. dr. Lovro Stanovnik. Okoli 40 gostov, farmakologov, zdravnikov in novinarjev bo pozorno prisluhnilo tudi predstavitvi Jerneja Smolnikarja, master brewerja Pivovarne Laško Union o tehnologiji proizvodnje, fermentaciji in vrstah piva, kot tudi vodeni degustaciji petih domačih znamk piva, pod vodstvom Luka Kranjca iz pivovarne Barut Brewing.

Knjiga Pivo in zdravje je tokrat ob pomoči Združenja slovenskih pivovarn prvič prevedena v slovenski jezik, ob pomembni vsebinski podpori obeh omenjenih uglednih slovenskih farmakologov. Pivo je vsestranska pijača s sorazmerno nizko vsebnostjo alkohola, ki je v zmernih količinah lahko del zdravega načina življanja odraslih. Knjiga nikakor ne spodbuja posameznikov, ki že sedaj ne uživajo alkohola, da bi ga pričeli uživati (niti v zmernih količinah) zaradi zdravstvenih razlogov, pač pa komunicira z javnostmi in s posamezniki na nevtralen način. Predstavljena je kot iniciativa znanstvenikov, ki podajajo strokovne vsebine, temelječe na znanstveni literaturi.

Več o vsebini pogovora pa v naslednjem prispevku.