57. kongres Mednarodne hmeljarske organizacije letos v Sloveniji

Dogodki / Aktualno / 57. kongres Mednarodne hmeljarske organizacije letos v Sloveniji

57. kongres Mednarodne hmeljarske organizacije letos v Sloveniji

19. julija 2019

Združenju slovenskih hmeljarjev je bila zaupana izvedba 57. kongresa Mednarodne hmeljarske organizacije, ki bo od 29. julija do 2. avgusta 2019. Po 36. kongresu evropskih pivovarjev, ki smo ga v Sloveniji gostili leta 2017, bo to drugi največji dogodek stroke, ki jo povezuje pivovarstvo in hmeljarstvo V Sloveniji. Odločitev je bila sprejeta kot povsem logična posledica dejstva, da Slovenija sodi med hmeljarske velesile, saj je peta največja pridelovalka hmelja na svetu. Tokrat organizatorji pričakujejo pridelovalce hmelja iz 20 držav, z vseh kontinentov, trgovce s hmeljem, pivovarje, hmeljarske strokovnjake in ostale zainteresirane javnosti.

Tako kot kongres evropskih pivovarjev, je tudi kongres hmeljarjev bienalne narave. Zadnjih pet kongresov je bilo v ZDA, v Nemčiji, v Belgiji, v Avstraliji in leta 2009 v Franciji.

Osrednje kongresno dogajanje bo v Ljubljani in v Žalcu v Savinjski dolini, ki je središče slovenskega hmeljarstva. V spremljajočih aktivnostih petdnevnega strokovnega dogajanja in v turističnem delu kongresa pa bodo organizatorji  udeležence popeljali tudi po drugih krajih Slovenije.

Kongres je nova, izjemna priložnost, da se domača stroka hmeljarstva in pivovarstva predstavi izbrani mednarodni publiki in utrdi strokovni, kot tudi tržni ugled.

Tudi številni člani Združenja slovenskih pivovarn bodo aktivni udeleženci kongresa, Pivovarna Laško Union in Inbarco kot zlata sponzorja ter Hmezad in številni mali pivovarji.

Kongres Hmeljarjev 2019