Izjemen uspeh 36. EBC kongresa v Ljubljani

Dogodki / Kongres / Izjemen uspeh 36. EBC kongresa v Ljubljani

Izjemen uspeh 36. EBC kongresa v Ljubljani

3. junija 2017

36. EBC kongres evropskih pivovarjev, ki smo ga organizirali v Ljubljani med 14. in 18. majem, se bo v sedemdestletno zgodovino tega evropskega strokovnega združenja zapisal s kar nekaj prelomnimi dejstvi.

Gre za prvo tovrstno srečanje, ki je bilo kdajkoli organizirano v Sloveniji in tudi na prodročju naše nekdanje skupne države, kar si Združenje slovenskih pivovarn šteje kot izjemno priznanje domačemu pivovarstvu.

Po letih upadanja števila delegatov, ki pridejo z vseh koncev sveta, četudi gre formalno za evropsko srečanje, smo organizatorji tokrat z velikim zadovoljstvom beležili rast. Uradno število gostov se je ustavilo pri 550, kar je za 15 % več kot na preteklem srečanju pred dvema letoma v Portugalskem Portu.

Prvič do sedaj je bila v okviru takšnega mednarodnega dogodka organizirana tudi delavnica o pivu za lokalno, ljubiteljsko javnost v domačem jeziku. Poimenovali smo jo Zgodba o slovenskem hmelju in pivu, ki je do zadnjega kotička zapolnila dvorano Klub Cankarjevega doma v Ljubljani.

Več kot 100 strokovnih predavanj v več deset vsebinskih sekcijah je samo odsev veličine tega srečanja in strokovnosti, ki kongresu daje vodilno mesto pivovarske panoge na svetu.

Izjemno ponosni smo si ogledovali tudi predstavitve slovenskih pivovarjev in tudi hmeljarjev. Slovenski otok craft pivovarjev je tri dni zapored ponujal pestro in kreativno ponudbo raznolikih piv osemnajstih naših malih pivovarn. Domiselno postavljeni »postojanki« Pivovarne Laško Union, ki se je predstavila s pivi obeh svojih pivovarn, pa sta dopolnili domačo predstavitev v obsežno celoto. Tudi hmeljarji, ki sodijo med 6 največjih in najpomembnejših na svetu, so pustili na kongresu svoj predstavitveni pečat, tako Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, kot tudi Društvo hmeljarjev Slovenije.

Vsesplošno navdušenje je požel slovenski kozarec, za katerega velja, da ga tradicionalno oblikujejo v državi gostiteljici. Na slovenski degustacijski kozarec smo res lahko upravičeno ponosni. Je pravo timsko delo steklarne Ritzenhoff, ki mu je dala obliko, Steklarne Hrastnik 1860, ki je na osnovi zmagovalne rešitve oblikovalca Romana Ražmana dokončno potiskala kozarec. Ta bo ostal eden najlepših in najbolj elegantnih med zbiratelji pivskih kozarcev.

Smo pa gostom priredili tudi izjemen spremljevalni in družabni program, zaradi česar smo pridobili vrsto prihodnjih obiskovalcev Slovenije. Od druženja v Pivnici Pivovarne Union, ki je sledilo ogledu pivovarne, pa povabilo v Pivovarno Laško, kjer so goste pričakale evropsko znane mažorete in Godba Laško, pa obisk Instituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, ogled Eco muzeja hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu, da o znameniti žalski fontani »Zeleno zlato«, iz katere teče samo najboljše pivo, niti ne govorimo.

Nedvomno pa je bil zaključni večer v ljubljanski Narodni galeriji samo še potrditev odlične organizacije, odraz slovenske kreativnosti tako v kulinariki, kot v pripravljenem kulturnem in spektakularnem programu. Goste, navdušene nad vsem, je presenetila ognjena vodna simfonija, ki je bila tokrat prvič prikazana izven svojega »stalnega prebivališča« ter tradicionalnega festivala Pivo in Cvetje Laško. Hvala vsem, ki ste spremljali kongres in nas pri organizaciji podpirali. Hvala!

Povezane video vsebine

EBC kongres – povzetek

otvoritev-kongresa-ebc2
otvoritev-kongresa-ebc1
ebc-craft-otok2
ebc-craft-otok1
ebc-delavnica-o-hmelju-in-pivu1
ebc-delavnica-o-hmelju-in-pivu2
ebc-ogled-pivovarne-lasko1
ebc-ogled-pivovarne-union2
zakljucni-vecer-ng-ebc1
zakljucni-vecer-ng-ebc2