Združenje slovenskih pivovarn ima 34 članov

Dogodki / Aktualno / Združenje slovenskih pivovarn ima 34 članov

Združenje slovenskih pivovarn ima 34 članov

19. marca 2018

Ljubljana, 6. marec – Na včerajšnji 22. skupščini Združenja slovenskih pivovarn GIZ (ZPSLO) je 19 dosedanjih članov v svoje vrste sprejelo 15 novih članov, tudi predstavnika proizvajalcev hmelja in pivskih kozarcev. Združenje tako šteje 34 članov in je reprezentativna institucija slovenskega pivovarstva doma in v tujini. Sprejeta tudi nova pogodba o ustanovitvi združenja. Poslanstvo ostaja v povezovanju velikih in malih pivovarjev in ustvarjanju pivovarstvu prijaznega okolja – na ravni izdelka, gospodarstva in družbe nasploh.
22. skupščina Združenja slovenskih pivovarn, ki jo vodi predsednik Matej Oset, bo zapisana v zgodovino kot tista, na kateri so člani sprejeli novo, usklajeno pogodbo o ustanovitvi kot rezulatat odgovornih, konstruktivnih pogajanj, tako velikih, kot malih pivovarjev. V svoje vrste so sprejeli 15 novih članov, vsi skupaj pa sedaj pridelajo več kot 99% slovenskega piva. Preko Združenja slovenskih pivovarn je stroka tako bolj povezana, reprezentativnejša, vplivnejša in močnejša. Zagotovljen je sistem prenosa informacij, znanj in izkušenj.
Poročilo o delu združenja za leto 2017 je obsežno. Najpomembnejši dogodek je bilo gostiteljstvo in organizacija največjega strokovnega srečanja evropskih pivovarjev, 36. EBC kongresa, ki se ga udeležujejo pivovarski strokovnjaki z vsega sveta, ne le iz Evrope, lani jih je bilo več kot 500. Srečanje je umestilo Slovenijo tudi na svetovni pivovarski zemljevid. Združenje tudi v prihodnje ostaja aktiven član evropske stanovske organizacije.

V 2018 bodo si bodo še naprej prizadevali zgraditi znamko »slovensko pivo«, sodelovali bodo pri organizaciji ali podprli organizacijo nekaj dogodkov, namenjenih ljubiteljem in poznavalcem piva, obeležili bodo tudi ključne »praznike«, povezane s pivom.

Združenje je izjemno zavzeto na ravni osveščanja in izobraževanja javnosti o odgovornem pitju piva. Ne le zgolj na svetovni dan odgovornega pitja piva, temveč na vsakem dogodku, kjer so aktivno vključeni v organizacijo ali podporo. V kratkem načrtujejo predstavitev prevoda knjige Pivo in zdravje, ki so jo pripravili neodvisni evropski strokovnjaki. Z zunanjimi partnerji so lani na Srednji zdravstveni šoli pripravili okroglo mizo in debatni klub Odgovorno pitje – Mit ali resnica?,  osveščanje pa usmerjajo tudi na varnost ter odgovornost v prometu.

Pomembna usmeritev združenja je zagotavljanje izobraževanja in prenosa znanja. Tako bodo med drugimi izobraževalnimi programi v letošnjem letu nadaljevali tudi s treningi za oblikovanje prve slovenske degustacijske skupine strokovnjakov za pivo, ki ga izvajajo skupaj z Institutom za hmeljarstvo in pivovarstvo.

V njihovem delovnem stebru »pivo in ekonomija« še vedno ostajajo velik izziv trošarine. Te so se za male pivovarje sicer prepolovile, drugi pivovarji pa v Sloveniji ostajajo v položaju trošarinsko najbolj obremenjenih proizvajalcev piva v Evropi. Že razmerje trošarin med pivom in žganimi pijačami je v Sloveniji v primerjavi z EU nesorazmerno, saj pri nas znaša 1:1,5, v EU pa 1:3.

Lahko link na poročilo na naši spletni strani http://www.zpslo.si/letno-porocilo-zpslo-2017-a4-webf/

Dodatne infomacije kamien.komunikacije@siol.net

Dosedanji člani Združenja slovenskih pivovarn
Pivovarna Laško Union d.o.o.
Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
B&B Albin Hozjan s.p., Štajerska pivovarna
Pivovarna Vizir d.o.o.
Volk Turjaški prirodno posestvo in pivovarna d.o.o.
Steklarna Hrastnik d.o.o.
Tovarna Pivovarna, proizvodnja piva d.o.o. -Tektonik
Hmezad Exim d.d.
Lipnik d.o.o., Pivovarna Lipnik
Strele DV d.o.o., Hopsbrew
Pivnica Adam Ravbar d.o.o.
Slohops d.o.o.
PC Pirnat d.o.o. Pivovarna Lukovica
Gastro Ptuj, gostinjstvo, d.o.o. Pivovarna Gastro Ptuj
Styrhop d.o.o.
Urban Florjančič s.p., Pivovarna Mali Grad
BTC Kratochwill d.o.o., Pivovarna Kratochwill
Pivovarna Človeška Ribica d.o.o.
Maister Pivovarna d.o.o.

 

Novi člani Združenja slovenskih pivovarn
Pivovarstvo RR, Rok Rutar s.p., Pivovarna Carniola
Dobro delo d.o.o., Pivovarna Hopster
Mizarstvo Hrovat, Marko Hrovat s.p., Pivovarna Mister
Green gold d.o.o.
Proam d.o.o.
Hopsi d.o.o.
ALVITA DESIGN d.o.o. P.E: Pivovarna Loo-blah-nah
Lobik Brewery, proizvodnja piva, Alen Zarič s.p.
Pivovarna Ressel d.o.o.
BYRA proizvodnja piva d.o.o., Reservoir dogs
Zvezda Turizem d.o.o., pivovarna Zvezda
Baril d.o.o., pivovarna Emonec
Žnuderl Primož s.p., pivovarna Kostanj
Kmetija Roth Franc-domača pivovarna
Ogrinec d.o.o., Barut Brewing