Pivo in pivovarstvo

36. kongres EBC bo v Ljubljani

36. EBC kongres Ljubljana

Ljubljana bo od 14. do 18. maja 2017 gostila največje strokovno srečanje pivovarjev z vsega sveta.

Predsednik Evrpskega kongresa Tiago M. Brandão je v nagovoru ob najavi kongresa poudaril, da Ljubljana s Cankarjevim domom zagotavlja odlično infrastrukturo za tehnična, tehnološka in znanstvena predavanja in predstavitve. Dodal je, da je Ljubljana, kljub temu, da je prestolnica ene od evropskih držav, ohranila topel človeški duh malih mest. Je mesto čudovitih in zabavnih kotičkov z arhitekturnimi lepotami in radostmi mesta gostitelja. Ljubljana predstavlja bogat in raznolik prehod med Evropo in Balkanom.

Poleg strokovnega dela, bo združenje okoli 300 gostom zagotovilo tudi bogat spremljajoči program z ogledi nekaj najbolj priljubljenih turističnih krajev, kot seveda tudi pivovarn.

Pivo skozi zgodovino

S svojimi številnimi stili, blagovnimi znamkami, bogastvom okusov, stopnjami alkohola, vključno z brezalkoholnim, lahko najdemo pivo za vse priložnosti in vse okuse.

Nizkoalkoholna pijača pivo je pridelana iz nekaterih najbolj zaželenih in odličnih surovin, ki nam jih ponuja narava, kot je voda, slad in hmelj.

Piva, varjena v Evropi, so posebej priznana in cenjena po svetu, saj veljajo za rezultat skrbnih raziskav in razvoja. Slovenska piva h gradnji tega ugleda že stoletja prispevajo svoj košček mozaika. Slovenija ima zelo stare dokaze o varjenju piva. Noticia Bonorum de Lonca iz 1160 je eden najstarejših pisnih dokumentov, ki že omenjajo hmelj, slad in pivo. Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali tudi s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, najdemo v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

Slovenski pivovarji so upravičeno ponosni na svoja inovativna piva in zanje izbirajo le visoko kakovostne, naravne sestavine.

Obiščite Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu, ki je interaktivni muzej in ponuja sprehod skozi zgodbo hmelja v Spodnji Savinjski dolini imenovani tudi Dolina zelenega zlata. Ekomuzej je v Žalcu, v prenovljeni hmeljarski sušilnici Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo. Je del turističnega projekta Dolina zelenega zlata.

Obiščite tudi Pivovarski muzej v Pivovarni Union v Ljubljani ali se sprehodite skozi njegovo virtualno podobo.