Pravila EU o navedbi sestavin in informacij o hranilni vrednosti na etiketah pijač

Dogodki / Aktualno / Pravila EU o navedbi sestavin in informacij o hranilni vrednosti na etiketah pijač

Pravila EU o navedbi sestavin in informacij o hranilni vrednosti na etiketah pijač

29. marca 2017

Evropsko združenje pivovarjev pozdravlja poziv Evropske komisije, da vsi proizvajalci alkoholnih pijač navedejo na izdelku seznam sestavin in informacije o hranilni vrednosti. Ta poziv ustreza zahtevi iz kategorije brezalkoholnih pijač, ki je stopila v veljavo decembra 2016. Ta zavezuje proizvajalce brezalkoholnih pijač oz. tiste, ki imajo vsebnost alkohola nižjo od 1,2%, da na seznam uvrstijo sestavine in informacije o hranilni vrednosti najpomembnejših sedmih sestavin na 100 ml. Uredba EU sedaj poziva proizvajalce alkoholnih pijač, da prostovoljno zagotovijo informacije o sestavinah in kalorijah tudi za pijače z vsebnostjo nad 1,2% alkohola.

Tako imenovana »100ml referenca« je v uredbi določena za vse pijače, alkoholne in brezalkoholne. Evropski potrošniki namreč enoto 100 ml sprejemajo kot razumljvo enoto za primerjavo prehranske vsebine različnih pijač. »Kadar standardi niso postavljeni, posamezno oblikovane merske enote proizvajalcev ne morejo nadomestiti, niti primerjalno zadovoljiti standardov, ki jih postavlja referenca 100 ml«, je poudaril Pierre-Olivier Bergeron, generalni sekretar Združenja pivovarjev Evrope. “Zakonodaja EU v vsakem primeru omogoča podjetjem, da dodajo tudi svoje obstoječe merske navedbe, vendar pod pogojem, da niso zavajajoče in so vključene poleg 100ml reference.”

Na osnovi javne zaveze evropskega združenja pivovarjev marca 2015, evropski pivovarji že prostovoljno uvajajo seznam sestavin in informacije o hranilni vrednosti po vsej Evropi, v skladu s pravili, ki veljajo za brezalkoholne pijače. Pričakujemo, da bo do konca leta 2017 več kot 60% novih količin piva dostopnega uporabnikom na prodajnih policah po vsej Evropi, imelo navedene vse dogovorjene informacije in hranilne vrednosti na etiketah in tudi preko spletnih platform. S tem bodo izpolnjena pričakovanja in potrebe današnjih potrošnikov.

Evropsko združenje pivovarjev vabi tudi druge sektorje, da sledijo zgledu pri zagotavljanju podatkov o sestavinah in prehranskih vrednosti v skladu s pravili. Le s primerljivimi podatki je namreč lahko potrošnik dovolj jasno informiran, da lahko sprejme odločitve o tem, kako se različne vrste hrane in pijače prilegajo njegovemu življenjskemu stilu.