Peti avgust 2O16 je mednarodni dan piva

Za medije / Peti avgust 2O16 je mednarodni dan piva

Peti avgust 2O16 je mednarodni dan piva

4. avgusta 2016

Ljubljana, 4. avgust – Jutri, v petek, 5. avgusta, je mednarodni dan piva, ki ga praznujejo že skoraj povsod po svetu. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Najpomembnejše ostaja odgovorno pitje alkoholnih pijač.

Združenje slovenskih pivovarn, sicer ustanovljeno že leta 1997 in od takrat tudi član Evropskega združenja pivovarjev, se je letos v celoti profesionaliziralo in aktiviralo svojo dejavnost, osredotočeno na ustvarjanje ugodnega poslovnega okolja za pivovarje, zagotavljanje potrebne pomoči in informacij zanje, internacionalizacije, zlasti strokovnega in poslovnega povezovanja ter promocije ugleda in kakovosti slovenskega pivovarstva tudi v mednarodnem okolju.

Čeprav praznik piva že v preteklih letih v Sloveniji ni ostal neopažen, ga s pomočjo krovne organizacije pivovarjev letos prvič načrtno in organizirano praznujemo. Njegov dan je vedno prvi petek v avgustu. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji, zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države. Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta v praznovanju piva vseh narodov in kultur na en dan, ko naj bi s prijatelji uživali v okusih piva. Mednarodni dan piva spodbuja pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se pokloniju tudi pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Pivo je najbolj priljubljena nizko alkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160, kar je eden najstarejših zapisov, ki že omenjajo hmelj, slad in pivo. Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, najdemo v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju, poleg naše največje Pivovarne Laško Union, povabilo tudi manjše slovenske pivovarje, Institut za hmeljarstvo Žalec, slovenske hmeljarje in zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo.

Kljub temu, da gre za praznovanje, pa se Združenje slovenskih pivovarn zavzema in podpira odgovorno pitje tudi lahkih alkoholnih pijač, kot je pivo. Zato je njihovo sporočilo Mednarodnega dneva piva: »Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno«!

Vesel mednarodni dan piva!

Alenka Lesjak, generalna sekretarka Združenja slovenskih pivovarn

Več informacij: info@zpslo.si

mednarodni-dan-piva-2016-3
Mednarodni dan piva 2016
mednarodni-dan-piva-2016-2
Mednarodni dan piva 2016
mednarodni-dan-piva-2016-1
Mednarodni dan piva 2016
mednarodni-dan-piva-2016-4
Mednarodni dan piva 2016
mednarodni-dan-piva-2016-5
Mednarodni dan piva 2016
mednarodni-dan-piva-2016-6
Mednarodni dan piva 2016

Priložene datoteke