Zgodovinska enaindvajseta skupščina Združenja slovenskih pivovarn

Za medije / Zgodovinska enaindvajseta skupščina Združenja slovenskih pivovarn

Zgodovinska enaindvajseta skupščina Združenja slovenskih pivovarn

8. decembra 2016

Ljubljana, 8. 12. – Enaindvajseta skupščina Združenja slovenskih pivovarn je bila zgodovinska, saj se jo je, poleg ustanovnih članov Pivovarne Laško Union in Instituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, udeležilo kar 13 malih slovenskih pivovarjev in 4 s pivovarstvom povezane družbe. Še dve pivovarni sta že pristopili, a se skupščine nista mogli udeležiti. Pripravljajo bogate vsebine delovanja in sodelovanja, največji in tudi najpomembnejši dogodek prihodnje leto bo EBC kongres, European Brewery Convention, ki bo prvič v Sloveniji, od 14. – 18. maja v Cankarjevem domu.

Stroka bo skupaj vplivnejša in učinkovitejša, člani bodo bolj povezani in informirani o trendih v panogi doma in v svetu.

Tokratna, 21. skupščina Združenja slovenskih pivovarn, bo zapisana v zgodovini kot prelomna, saj so se združenju pridružile tudi številne male slovenske pivovarne. Na skupščini je bilo prisotnih 17 novih članov, od tega 13 pivovarn (seznam ob koncu sporočila), ob tem pa tudi Steklarna Hrastnik, družbe, Hmezad Exim, Styrhops ter Slohops. Še dve pivovarni pa se skupščine zaradi zadržanosti nista mogli udeležiti, a sta že podpisali pristopne dokumente. Za članstvo pa se zanimajo tudi številni drugi. Slovenski pivovarji se torej iz civilnih iniciativ in društev povezujejo na višji ravni, v gospodarski interesni skupnosti.

Program dela združenja v letu 2017 bo temeljil na vsaj treh stebrih. »Pivo kot izdelek«, »pivo in družba«,« pivo in ekonomija«. Znotraj prvega bo Združenje gostitelj 36. EBC kongresa (European Brewery Convention), ki bo od 14. do 18. maja 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani in s spremljevalnim programom, ki vključuje tako izobraževanje, kot tudi obiske pivovarn ter priljubljenih slovenskih turističnih krajev. V Sloveniji namreč pričakujejo več kot 300 strokovnjakov, ki so povezani s pivovarstvom, z vsega sveta. Dogodek bo priložnost za prikaz slovenske kreativnosti in kakovosti pivovarske dejavnosti. V teku je tudi natečaj za oblikovanje napisa na kozarec. Gre za kongresni kozarec, ki ima potencial, da postane slovenski degustacijski kaozarec za pivo, ki bo predstavljen ob 36. EBC kongresu. V ta steber sodi tudi prvi slovenski dan piva v organizaciji ZSP, mednarodni dan piva pa je združenje v središču Ljubljane obeležilo že letos.

»Pivo in družba« je steber, znotraj katerega bo pomemben del vsebine povezan z osveščanjem in izobraževanjem o odgovornem pitju piva. Načrtujejo organizacijo slovenskega dneva piva, ki ga želijo izkoristiti tudi za izobraževanje širše laične javnosti o pivu. Tudi v prihodnjem leto bodo osveščenost do pitja še posebej poudarjali na svetovni dan odgovornega pitja piva, v načrtu je predstavitev knjige Pivo in zdravje, ki so jo pripravili neodvisni evropski znanstveniki, z zunanjimi partnerji pa bo osveščanje usmerjeno tudi na varnost ter odgovornost v prometu. V Pivovarni Laško Union so dodali, da bodo v prihodnje 10% svojega medijskega proračuna namenili izključno osveščanju uporabnikov o odgovornem pitju piva.

V stebru »pivo in ekonomija« bodo poleg vseh atributov, ki jih pivovarstvo nosi v družbi, kot pomembna gospodarska panoga, velik izziv predstavljale trošarine. Te so se za male pivovarje sicer prepolovile, drugi pivovarji pa v Sloveniji ostajajo v položaju trošarinsko najbolj obremenjenih proizvajalcev piva v Evropi. Že razmerje trošarin med pivom in žganimi pijačami je v primerjavi z EU nesorazmerno, saj pri nas znaša 1:1,5, v EU pa 1:3. Pivovarska industrija je tudi pomemben generator delovnih mest, saj eno delovno mesto v pivovarstvu ustvari kar 7 mest v podpornih in komplementarnih dejavnostih.

Mali pivovarji, ki bodo za leto 2017 plačali 100 evrov članarine, ne glede na to, koliko piva zvarijo, so pozdravili aktivno prizadevanje združenja za vključitev malih pivovarjev v stanovsko združenje. Prav tako pa sta tega dejstva vesela ustanovna člana združenja Pivovarna Laško Union in Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Preko združenja bo stroka reprezentativnejša, vplivnejša in močnejša. Zagotovljen bo sistem prenosa informacij, znanj in izkušenj.

Dodatne infomacije info@zpslo.si.

Alenka Lesjak
Generalna sekretarka

skupscina-december-2016-delovno-omizje
Predsednik skupščine Združenja slovenskih pivovarn Matej Oset, sicer član uprave Pivovarne Laško Union, desno generalna sekretarka združenja Alenka Lesjak, levo notarka Katja Fink
skupscina-december-2016-alenka-v-akciji
Generalna sekretarka Združenja slovenskih pivovarn Alenka Lesjak med predstavljanjem letnega programa dela za 2017
skupscina-december-2016-uradni-del-skupinska-slika
Združenje verodostojno predstavlja pivovarstvo le, če je vanj vključenih čim več aktivnih predstavnikov. Sedemnajst novih članov na 21. skupščini je temelj kakovostnega skupnega dela in tudi nadaljnje širitve združenja
skupscina-december-2016-rumen-kolev
Rumen Kolev, član uprave Pivovarne Laško Union, sicer ustanovne članice Združenja slovenskih pivovarn, pristojen za marketing in razvoj
skupscina-december-2016-albin-hozjan
Albin Hozjan
skupscina-december-2016-steklarna-hrastnik
Predstavnica Steklarne Hrastnik 1860, Katja Cestnik
skupscina-december-2016-hostesi
21. skupščina je potekala v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Laško Union v Ljubljani – dobrodošlica gostiteljev
skupscina-december-2016-dobro-razpolozeni
Dobro razpoloženi
skupscina-december-2016-maxim-volk-turjaski-in-katja
Maxim, Volk Turjaški in Katja